OPG Zlata iz Polja Čepić najbolji na Festivalu sira u Savičenti

Objava: Ponedjeljak, 25. Rujan 2017

Najboljim sirarom šestog uzdanja Festivala sira u Savičenti proglašen je OPG Zlata iz Polja Čepić u vlasništvu nagrađivane obitelji Šahdanović

Odlučili su to posjetitelji koji su, prilikom kupnje i degustacije sireva, ispunjavali glasački listić koji su potom ubacivali u kutiju postavljenu u krugu kaštela Morosini - Grimani gdje se manifestacija održavala. A mogli su birati među 15 izlagača koji su, po cijeni od 70 pa sve do 350 kuna, nudili izvrsne sireve od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, obogaćene tartufima i različitim dodacima, poput majčine dušice, ružmarina i bučinih sjemenki.

Nagradu je u ime OPG-a preuzela Nermina Prizrenović, zadužena za proizvodnju sira. Zlatu je lani Večernji list proglasio najboljim obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvom u Hrvatskoj, a osim sira proizvode i skutu te jogurte.

Dvodnevnu feštu je, doduše, pokvarilo današnje vrijeme, bolje rečeno nevrijeme i uporna kiša koja je otjerala dobar dio posjetitelja, ali i odgodila planiranu prvu smotru istarske ovce za iduću subotu. Točan termin smotre i natjecanja u šišanju ovaca tek će se utvrditi, napominje direktor savičentske Turističke zajednice Dean Pustijanac. Mrkat istrijanskega dela danas je zbog lošeg vremena premješten u Ložu, a ondje su se mogle kupiti rukotvorine, suveniri i uporabni predmeti od maslinovog drva, med, slatkiši, prirodna kozmetika i drugi proizvodi.

Festival sira organizirali su zadruga Dva roga, Općina Svetvinčenat i TZ. Elvis Percan, upravitelj zadruge, nada se da će iduće godine festival prerasti okvire kaštela u koji se može smjestiti svega 20-ak sirara.

Izvor: Glas Istre.