Sudjelovali smo na 4. Međunarodnom Kongresu u ruralnom turizmu „Novo vrijeme – vrijeme za ruralni turizam“ i na Festivalu održivog razvoja FOR F•LAG “BRAČ” 2018.

Objava: Četvrtak, 17. Svibanj 2018

Sudjelovali smo na 4. Međunarodnom Kongresu u ruralnom turizmu „Novo vrijeme – vrijeme za ruralni turizam“  koji se održavao od 09. do 13. svibnja 2018. godine u Supetru na Braču koji je sadržavao i panele vezane za LAG-ove  i LAGUR-e. Na panelu se raspravljalo o ulozi LAG-ova i LAGUR-a u održivom razvoju turizma te su prezentirane različite teme vezane za održivi razvoj u ruralnom turizmu, formiranje ruralno-turističke destinacije kroz umrežavanje, baština u ruralnom turizmu, e-marketing u funkciji razvoja ruralnog turizma, uloga iseljenika i nacionalnih manjina u razvoju, promociji i plasmanu ruralno-turističkog proizvoda…

Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo poručila je kako je u Hrvatskoj je oko 500 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se dopunski bave turizmom, što je relativno malo u odnosu na potencijale tog segmenta turizma, a za jači razvoj potrebna je šira potpora, uključujući bolju zakonsku regulativu i veću pomoć države.

Napominjući kako je od ukupnih 500 turističkih OPG-ova u Hrvatskoj većina ili oko 80 posto izletničkih, što znači da imaju kušaonice i nude samo posjet imanju, a da ih samo 20 posto ima smještajne kapacitete, Katica ističe da bi se to moglo promijeniti uz širu potporu i državne i lokalne razine, ali i banaka s ciljanim kreditima.

U tom periodu sudjelovali smo i na 1. Festivalu održivog razvoja FOR F·LAG „BRAČ“ 2018. koji se održavao 12. svibnja 2018. također u Supetru, kamo smo svi prisustvovali zajedničkoj radionici nakon koje smo posjetili kulturne znamenitosti. Prisustvovali smo otvorenju sajma (OPG, PZ, obrti, TZ, LAG, LAGURI, gastro program, poljoprivredni i ribarski proizvodi) , održana je Bračka marenda, predstavljena je edukativna igru za osnovnoškolce…Sve u svemu, bio je to poučni susret sa kojeg smo se vratili bogatiji sa novim informacijama, kontaktima i idejama.