U subotu gastro manifestacija 2. Festival kvarnerskog škampa

Objava: Utorak, 23. Svibanj 2017

Saznajte zbog čega je kvarnerski škamp jedna od najcjenjenijih poslastica mediteranske kuhinje, te posjetite ovogodišnji 2. Festival kvarnerskog škampa koji će se održati ove subote, 27. svibnja 2017. godine na rivi u Rapcu u vremenu od 18.00 do 22.00 sata.

Gastro manifestacija na kojoj ugostitelji spravljaju jela isključivo od kvarnerskog škampa ulovljenog od strane lokalnih ribara, članova Lokalne akcijske grupe u ribarstvu „Alba“.

više...

OBAVIJEST O IZMJENAMA NATJEČAJA ZA OPERACIJU 4.1.1. I OPERACIJU 4.1.2.

Objava: Utorak, 23. Svibanj 2017

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je 22. svibnja 2017. godine Izmjene natječaja za podmjeru 4.1. - Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva za:

- operaciju 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, sektor voća i povrća, od 6.000 do 250.000 eura ekonomske veličine (120.000.000,00 kn)

više...

Europska komisija usvojila delegirani akt koji će hrvatskim vinarima omogućiti označavanje vina nazivom sorte Teran

Objava: Ponedjeljak, 22. Svibanj 2017

Europska komisija usvojila je delegirani akt koji će hrvatskim proizvođačima vina, kada stupi na snagu, dati pravo označavanja vina nazivom sorte Teran za vina sa zaštićenom oznakom izvornosti Hrvatska Istra. Time su prihvaćeni hrvatski zahtjevi za izuzećem s ciljem stjecanja prava korištenja naziva Teran u označavanju.

Ova odluka Europske komisije donesena je temeljem konzultacija sa svim zemljama članicama i nakon provedene javne rasprave.

više...

INFORMACIJE O PROVEDBI OPERACIJE 10.1.10. ODRŽAVANJE SUHOZIDA

Objava: Četvrtak, 18. Svibanj 2017

Od ove godine moguće je na jedinstvenom zahtjevu zatražiti od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ulazak u sustav potpore za operaciju 10.1.10. Održavanje suhozida u mjeri 10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. -2020. godine.

Sukladno uvjetima višestruke sukladnosti suhozid, kao i druga obilježja krajobraza (živica, lokva, jarak, drvored, pojedinačno drveće, šumarak) ne smijete uklanjati ili oštećivati. Međutim, neminovan utjecaj vremenskih uvjeta i drugih faktora dovodi do promjena na tijelu suhozida koji, ukoliko se ne održavaju redovito i na tradicionalan način, trajno gube svoju formu i u konačnici nestaju kao prepoznatljivi dio krajobraza. 

više...

OBJAVLJEN JE PRAVILNIK O PROVEDBI PODMJERE 4.2

Objava: Utorak, 16. Svibanj 2017

U Narodnim novinama broj 46 od 12. svibnja 2017. objavljen je Pravilnik o provedbi podmjere 4.2 – „Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Stupanjem na snagu ovog Pravilnika, osmog dana od objave, stječu se preduvjeti za raspisivanje natječaja 22. svibnja 2017.

Sve detalje o natječaju i edukacijama moći ćete pronaći na mrežnoj stranici Agencije za plaćanja i na ruralnirazvoj.hr

više...

Rok za podnošenje Jedinstvenog zahtjeva za potpore produljen do 29. svibnja 2017. godine

Objava: Utorak, 16. Svibanj 2017

Pravilnikom o izmjenama i dopuni Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjerama ruralnog razvoja za 2017. godinu bit će produžen rok za podnošenje Jedinstvenog zahtjeva za potpore. Krajnji rok za predaju Jedinstvenog zahtjeva je 29. svibnja 2017. godine.

Istovremeno se produljuje i rok za izmjene i dopune zahtjeva do 15. lipnja 2017. godine, a rok za zakašnjele zahtjeve do 23. lipnja 2017.

više...

Nova informativna radionica za potencijalne korisnike podmjere 4.1. i/ili njihove predstavnike

Objava: Ponedjeljak, 08. Svibanj 2017

Nova informativna radionica za potencijalne korisnike podmjere 4.1. i/ili njihove predstavnike održat će se u petak, 12. svibnja 2017. godine, u Žminju, u Mljekari Latus d.o.o., na adresi Gornji Orbanići 12/D, s početkom u 10.00 sati.

Molimo zainteresirane da se prijave putem OBRASCA.

više...

Uspjeh vinara s Labinštine na ovogodišnjoj Vinistri

Objava: Utorak, 02. Svibanj 2017

Objavljeni su službeni rezultati ocjenjivanja za 24. Vinistru, te rezultati za Svijet Malvazija 2017, na kojoj su se dobro plasirala i vina s Labinštine.

Malvazija vina Fuhtar iz Nedešćine i obitelji Živolić iz Kranjci osvojile su zlatnu medalju, kao i teran Vina Romeo iz Nedešćine te Chardonnay San Martino iz Dubrove.

više...

Više od 300 biciklista na proljetnom izdanju rekreativne biciklističke vožnje „Terra Albona“

Objava: Srijeda, 26. Travanj 2017

U nedjelju je održano proljetno izdanje rekreativne biciklističke vožnje „Terra Albona“ u kojoj je sudjelovalo 318 biciklista s područja Labina, Pazina, Rovinja, Poreča, Pule, Rijeke, Cerovlja, Gračišća i ostalih gradova i općina Istarske i Primorsko goranske županije.

Biciklijada je bila rekreativnog tipa, a dužina rute iznosila je 29,9 kilometara. Sudionici su bili godišta od 2 do 75 godina. Ruta je obuhvaćala obiteljska poljoprivredna gospodarstva na području Svete Nedelje i Kršana, a krenula je iz jedinstvenog zdanja Parka skulptura Dubrova u kojem djeluje Mediteranski kiparski simpozij, međunarodna likovna manifestacija, likovni pothvat vrhunskih kipara s velikom reputacijom u Hrvatskoj i izvan nje.

više...

Raspisano je 5 natječaja za podmjeru 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“

Objava: Srijeda, 26. Travanj 2017

Pravilnik o provedbi mjere 4 „Ulaganja u fizičku imovinu, podmjere 4.1 „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva““ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. uvodi novine:

  • prijave na natječaj počinju mjesec dana od objave kako bi potencijalni korisnici imali vremena za pripremu
  • obrada natječaja trajat će max. 120 dana (ne računajući vrijeme koje korisnik ima za dostavu dokumentacije)
  • za prijavu na natječaj potreba je minimalna dokumentacija, dok dodatnu dokumentaciju moraju dostaviti samo oni koji prođu prvu kontrolu projekta
  • sufinanciranje projekata max. 50% (za mlade dodatnih 20%)
  • za start-up tvrtke max. 100.000 eura po projektu
  • definirano da jedan neprihvatljiv trošak (ako nije ključan za provedbu ili bodove) ne znači odbijanje cijelog projekta, nego se samo taj trošak proglasi neprihvatljivim
  • omogućene su dopune/ispravci/obrazloženja na zahtjev Agencije
  • ako se odobri projekt u tipu operacije 4.1.1. a isti korisnik je tražio i u tipu operacije 4.1.2.ili 4.1.3., bit će mu automatski odobren (mora imati minimalan broj bodova-prag prolaznosti).
  • odvojeni su natječaji za mikro,male i srednje i natječaj za velike korisnike
više...

Sudjelujte u izradi Lokalne razvojne strategije Istočne Istre

Lokalna razvojna strategija LAG-a „Istočna Istra“ 2014. – 2020.

saznajte više

Kako postati član LAG-a Istočna Istra?

Uključi se u razvoj lokalne zajednice!

saznajte više
LAG Brošura

Prolistajte našu informativnu brošuru

Prijavite se na naš newsletter

Sufinancirano sredstvima pretpristupnog EU programa IPARD kroz mjeru LEADER

Europska Unija - Leader - Republika Hrvatska
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj